joi, 1 martie 2012

Institutul de Matematica a Inimii

                                                       Coboara-ti mintea in inima si gandeste de acolo.

Boulder Creek, California, USA, informeaza :

1. ”Timp de secole, inima a fost considerata centrul emotiilor, curajului si intelepciunii. La Institutul de cercetare pentru Matematica Inimii (IHM), noi studiem mecanismele fiziologice prin care inima comunica cu creierul, influentand astfel procesarea informatiei, perceptiile, emotiile si sanatatea. Punem intrebari precum : De ce oamenii experiementeaza sentimentul sau senzatia de iubire in zona inimii si care sunt ramificatiile fiziologice ale acestor emotii? Cum afecteaza stressul si diferite stari emotionale autonomia sistemului nervos, sistemul hormonal si cel imunitar, inima si creierul?
2. Inima este cel mai puternic generator de energie electromagnetica din corpul uman, producand cel mai mare camp electromagnetic ritmic dintre toate organele corpului. Campul electric al inimii este de aproximativ 60 de ori mai mare decat amplitudinea activitatii electrice generate de creier. Acest camp, masurat sub forma unei electrocardiograme (ECG), poate fi detectat oriunde pe suprafata corpului. Mai mult decat atat, campul magnetic produs de inima este de 5.000 de ori mai mare in intensitate fata de campul produs de creier, si poate fi detectat la cativa metri in afara corpului, in toate directiile, folosind magnetometre bazate pe tehnologia SQUID. Aceasta informatie, coroborata cu descoperirea noastra – ca diferitele stari emotionale moduleaza campul cardiac – am parcurs mai multe studii pentru a investiga posibilitatea ca campul electromagnetic generat de inima sa transmita informatii care pot fi receptionate de alte persoane.
3. In mod traditional, studiile cailor de comunicare intre “cap” si inima, au fost abordate din perspectiva unei singure directii, oamenii de stiinta concentrandu-se in primul rand pe raspunsurile inimii la stimulii creierului. Totusi, am invatat acum ca, intre inima si creier se produce o comunicare dinamica, continua, un dialog cu doi actori, cu fiecare organ influentand permanent functia celuilalt. Cercetarile au aratat ca inima comunica cu creierul in patru moduri:
-         neurologic (prin transmiterea de impulsuri nervoase);
-         biochimic (prin hormoni si neurotransmitatori);
-         biofizic (prin unde de presiune);
-         si energetic (prin interactiuni ale campului electromagnetic).
Comunicarea pe baza acestor conduite afecteaza in mod semnificativ activitatea creierului. Mai mult decat atat, cercetarile noastre arata ca mesajele pe care inima le trimite la creier pot de asemenea sa-i afecteze performanta.
4. Luate impreuna, rezultatele acestor studii arata ca alterarea in mod intentionat a starii emotionale a cuiva prin concentrarea pe inima, modifica impulsul neurologic aferent de la inima catre creier. Datele sugereaza ca, pe masura ce oamenii traiesc stari emotionale pozitive sincere, in care ritmul inimii devine mai corerent, informatiile astfel modificate curg dinspre inima inspre creier, si pot actiona la modificarea functiei corticale si sa-i influenteze performanta. Aceste descoperiri pot de asemenea sa explice schimbarile majore de perceptie, claritatea mentala sporita si constienta intuitiva exacerbata pe care multi indivizi au raportat-o atunci cand practica tehnicile Mintii in Inima.
5. De-a lungul anilor am experimentat cu diferite masuratori psihologice si fiziologice, dar variabilitatea ritmului inimii, sau ritmul cardiac a iesit in evidenta cu cel mai dinamic ritm si care reflecta cel mai fidel oscilatiile starilor emotionale interne si stressul. Astfel, a devenit clar ca emotiile negative duc la o dereglare a ritmului inimii si a sistemului nervos autonom, prin aceasta afectand in mod negativ si restul corpului. Prin contrast, emotiile pozitive creeaza un nivel sporti de armonie si coerenta in ritmul inimii si imbunatatesc echilibrul sistemului nervos. Implicatiile asupra sanatatii sunt simplu de inteles : dizarmonia sistemului nervos duce la ineficienta si stress sporit asupra inimii si a altor organe, in timp ce un ritm armonios este mult mai eficient si mai putin stressant pentru sistemele corpului.
6. De-a dreptul uimitoare sunt schimbarile pozitive deosebite care apar atunci cand tehnicile sunt aplicate pentru a spori coerenta in sablonul ritmic al batailor inimii. Acestea includ schimbari de perceptie si capacitatea de a reduce stressul si de a se descurca mai bine in situatii dificile. Am observat ca inima actiona ca si cum ar fi avut o minte a ei personala, si influenta profund felul cum percepem lumea si cum ii raspundem.pe scurt, parea ca inima afecta inteligenta si constienta.
7. Raspunsurile obtinute la multe dintre intrebarile noastre initiale ofera acum o baza stiintifica pentru a explica cum si de ce inima afecteaza claritatea mentala, creativitatea, echilibrul emotional si eficienta personala. Cercetarile noastre si ale altora indica faptul ca inima e mult mai mult decat o simpla pompa. Inima este, de fapt, un centru de procesare a informatiilor auto-organizat si extrem de complex, cu propriul “creier” functional, care comunica cu creierul cranian si pe care il influenteaza, prin intermediul sistemului nervos, sistemului hormonal sau pe alte cai. Aceste influente afecteaza profund functionarea creierului si majoritatea organelor mari ale corpului, si in cele din urma determina calitatea vietii.

sursa: succesinviata.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu